Welke GoPro moet ik kopen?

Voorwoord

Regelmatig benaderen mensen mij met de vraag “Welke GoPro moet ik kopen?”. Men wil een leuk handig cameraatje aanschaffen voor bijvoorbeeld mee op reis, of op de motor, etc. maar weet niet welke GoPro het meest geschikt is. In dit artikel richt ik mij op de mensen die niet uit de professionele video industrie komen, maar juist op hen die niet veel van videocamera’s afweten.

Ik zal zo simpel mogelijk uitleggen waar je je keuze’s voor het aanschaffen van een GoPro op moet baseren.

Let’s go.

Wat is het verschil tussen deze twee camera's?

GoPro Hero 5 BLACK

Merk: GoPro
Release jaar: 2016
Prijs: €429,-
Ingebouwde WiFi: Ja
Beeldstabilisatie: Ja
Full HD: Ja
Ultra HD: Ja
Maximale Framerate: 120 FPS (voor slowmotion)
Megapixel (foto): 12 megapixels
LCD display achterop: Ja
Geheugenkaart: Micro SD
Aansluiting op PC/Laptop: USB aansluiting

GoPro Hero 5 SESSION

Merk: GoPro
Release jaar: 2016
Prijs: €329,-
Ingebouwde WiFi: Ja
Beeldstabilisatie: Ja
Full HD: Ja
Ultra HD: Ja
Maximale Framerate: 90 FPS (voor slowmotion)
Megapixel (foto): 10 megapixels
LCD display achterop: Nee
Geheugenkaart: Micro SD
Aansluiting op PC/Laptop: USB aansluiting

Foto & video voor dummies

Hoe werkt video?

Vroeger zette je misschien tijdens een saaie les op school wel eens met je pen een puntje onder aan de bladzijde van je schrift. Op de volgende bladzijde zette je het puntje niet op de zelfde plek, maar ietsje meer naar rechts. Als je dat toepast op de daar op volgende bladzijde’s en je daarna alle pagina snel achter elkaar door je vingers heen liet schieten, dan ging het stipje van de ene kant naar de andere kant van je schrift lopen. Een soort tekenfilm.
Een video camera is eigenlijk een hele snelle fotocamera. Je speelt heel veel foto’s achter elkaar af. Het menselijke oog ervaart een video als “vloeiend” als er meer dan 25 beelden per seconde getoond worden. De term die hier voor gebruikt wordt is “Frames per second (FPS)’

Wat is 4K?

Met 4K kijk duidt men een resolutie aan. Oftewel de grootte van je video in pixels (dus niet in MegaByte of GigaByte). Je flatscreen HD TV die je waarschijnlijk thuis hebt staan is 2K. De helft van 4K is 2K en is dus twee keer zo groot qua resolutie zou je zeggen. Fout, 4K is maar liefst vier keer zo groot als de 2K resolutie. Kijk maar naar de onderstaande afbeelding.
Vandaag de dag komen er steeds meer 4K TV’s op de markt. Beter bekend als “Ultra HD TV’s”. Een video opgenomen in 4K kan je trouwens gewoon op een normale HD TV of laptop afspelen.
Beide camera’s kunnen 4K video opnemen.

Wat is Video Editen?

Video editen is het zelfde als monteren. De gefilmde shots achter elkaar zetten, muziek eronder en vervolgens uploaden naar YouTube en/of Facebook. GoPro heeft voor mensen die niet met video editing software bekend zijn, een applicatie ontwikkeld waarmee je heel eenvoudig je eigen GoPro video’s mee kan monteren. Het is zelfs gratis!
Klik hier om de App gratis te downloaden.

Hoe maak je slowmotion beelden?

Je spreekt over slowmotion wanneer een video met een normale snelheid (realtime) vertraagd wordt afgespeeld (slowmotion). De bewegingen duren langer en alles ziet er ineens spectaculair uit. Dit zie je vaak terug in films, commercials en muziekvideo’s. Ik zal je het technische deel besparen, maar hoe hoger de FPS (frames per second) van een camera zijn, hoe langzamer hij de video kan afspelen. Je kan je beelden eenvoudig vertragen met de gratis GoPro studio App.
De Hero 5 Black is 120 FPS en kan een video 4,8 keer langzamer laten afspelen (in HD resolutie).
De Hero 5 Session is 90 FPS en kan een video 3,6 keer langzamer laten afspelen (in HD resolutie).

Wat is RAW?

Kort gezegd, RAW is een bestandsformaat van een digitale camera. De fotograaf kan na het maken van de foto met speciale bewerkingssoftware nog dingen aanpassen zoals witbalans, scherpte van de foto, de kleuren en nog veel meer. Bij camera’s die deze functie niet hebben is het dus niet mogelijk om deze factoren achteraf nog  aan te passen.
GoPro heeft een modus ontwikkeld genaamd “Protune”. Dit is geen RAW bestand maar levert voor hen die na het filmen op de computer hun foto’s en/of video willen bewerken, de mogelijkheid dit op een hoge resolutie te kunnen doen.
Beide camera’s kunnen geen RAW opnames maken. Wel beschikken beide over de Protune functie.

Wat zijn Megapixels?

Megapixel staat voor het aantal pixels dat een camerasensor aan kan. Je kan het vergelijken met “vierkante meter (m²)”. Als een tuin 5 meter bij 4 meter is, dan vermenigvuldig je die twee getallen met elkaar en kom je uit op 20 m².
Kort gezegd, megapixel is in camerataal een ander woord voor vierkante meter (m²). Als een foto 5000 pixels bij 4000 pixels is, dan heb je  20.000.000 vierkante pixels (term bestaat niet). Aangezien deze getallen nogal hoog oplopen heeft men er voor gekozen op de term “Megapixel” te introduceren wat gelijk staat aan 1 miljoen pixels. De uitkomst van de rekensom is 20 miljoen vierkante pixels (fictieve term), dus 20 megapixel.
De Hero 5 Black is een 12 megapixel camera.
De Hero 5 Session is een 10 megapixel camera.

Wat is IS (image stabilisation)?

Trillende handjes tijdens het filmen? Geen zorgen. Image stabilisation (beeldstabilisatie) corrigeert de trilling en zorgt voor een strak plaatje.
Beide camera’s zijn voorzien van beeldstabilisatie.

Voor welke activiteiten?

GoPro verkoopt z’n camera’s  door te laten zien wat ze waard zijn in de meest extreme situaties. “Ga je skydiven, abseilen in een vulkaan of met grote mensen haaien zwemmen, dan is dit de camera de je moet hebben”.
Aangezien de meeste van ons (zoals ik) niet dagelijks in dit soort situaties terecht komen heb ik een lijst gemaakt van de activiteiten waar wij “normale” mensen ons mee bezig houden.

Uitgaan

De Hero 5 Black heeft een LCD scherm met touchscreen op de achterkant. Dit schermpje kan je gebruiken om het juiste frame te maken of om na jullie selfie de foto direct terug te kunnen zien.
De Hero 5 Session heeft geen scherm waarop je je foto kan terug zien. Je zal eerst via de GoPro App verbinding moeten maken met de camera om je foto te kunnen bekijken. Kan soms vervelend zijn tijdens het feesten.

Sport

Ideaal voor sport. Maakt mooie scherpe beelden en vanwege de groothoeklens is de kans klein dat je er niet op staat. De slowmotion functie maakt je video super indrukwekkend.
Ideaal voor sport. Maakt mooie scherpe beelden en vanwege de groothoeklens is de kans klein dat je er niet op staat. De slowmotion functie maakt je video super indrukwekkend. Deze camera is kleiner dan de Hero 5 Black en biedt dus minder luchtweerstand als je ‘m bijvoorbeeld om je fietshelm draagt. 

Reizen

De camera is klein en dus makkelijk mee te nemen. Geen dikke cameratas om je schouder, maar gewoon in je binnenzak. Ook hier vind ik dat het LCD schermpje op de achterkant weer een meerwaarde is van deze camera. Als je mooie bouwwerken of landschappen ziet kan je via het schermpje goed zien wat je doet. Ook kan je voor deze camera extra losse batterijen kopen waardoor je de hele dag van stroom voorzien bent.
Ook hier vind ik dat de Session te kort schiet. Je kan niet zien wat voor foto je maakt vanwege de afwezigheid van het LCD scherm. Je zal dus met je smartphone in de ene hand, en je GoPro Session in je andere hand de foto moeten gaan maken. Beetje omslachtig. En daarnaast heeft deze camera geen losse batterijen maar een geïntegreerde accu. Er zijn dus geen extra batterijen beschikbaar en ben je dus afhankelijk van 1 accu. Wat een oplossing zou kunnen zijn is dat je een extra powerbank aanschaft om ‘m via de bijgeleverde USB kabel op te laden.

Dashcam

Makkelijk te monteren op je dashboard met de bijgeleverde mounts + plakrand. Met de “loop recording” functie werkt hij precies het zelfde als een dashcam! Je kan ‘m via een kabel aansluiten op de sigaretten aansteker van je auto. Met een druk op de knop zet je de GoPro gemakkelijk aan of uit tijdens een tussenstop.
Makkelijk te monteren op je dashboard met de bijgeleverde mounts + plakrand. Met de “loop recording” functie werkt hij precies het zelfde als een dashcam! Je kan ‘m via een kabel aansluiten op de sigaretten aansteker van je auto. Met een druk op de knop zet je de GoPro gemakkelijk aan of uit tijdens een tussenstop.

Promo video's van GoPro

Een paar van mijn GoPro foto's (Thailand)

koh phangan thailand

Verdict

Mijn advies? De GoPro Hero 5 Black is de beste actiecamera is die je kan kopen.

Voor de gewone gebruiker zal het inhoudelijke deel van de camera niet heel veel uitmaken. Beide camera’s zijn kwalitatief namelijk prima producten! De meeste gebruikers zullen zelfs het verschil tussen de 4K beelden van de Black en de Session niet eens zien.
Maar waar het wel om gaat is het gebruik. Als wij ergens een foto maken dan willen we graag die foto direct terug kunnen zien om te checken of hij goed gelukt is. Met de Black is het een kwestie van de camera omdraaien en de foto op het ingebouwde LCD schermpje bekijken. Met de Session zal je eerst verbinding moeten maken met de camera via de GoPro app om dan pas het resultaat van je foto te checken.
De Hero 5 BLACK heeft losse batterijen. Je kan dus extra batterijen kopen zodat je stroom hebt voor de hele dag. De SESSION heeft een ingebouwde accu en als die leeg is dan houdt het op voor die dag. Een powerbank zou in dit geval nog een oplossing kunnen bieden.
Wat ik je wel mee wil geven is dat de Session kleiner is, mocht je daar profijt van willen hebben. Ook is deze camera €100,- goedkoper.
Succes met de aankoop!